Anasayfa / Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi / Kıl Dönmesi Ameliyatından Sonra Pansuman Yapılır mı?

Kıl Dönmesi Ameliyatından Sonra Pansuman Yapılır mı?

Tedavi Ücretinizi Öğrenin
Latince ismi pilonidal sinüs olan kıl dönmesi hastalığı günümüzde bir çok yöntemle tedavi edilebilir. Özellikle klasik yöntemlerle ameliyat yapıldıysa ameliyat sonrasında ki pansuman en az ameliyat kadar önem arz edebilir. Pansuman şekli ameliyat tekniğine göre değişiklik gösterebileceği gibi nüksetme ihtimalinde de rol oynar.

Uygun zamanda yeterli şekilde yapılan pansuman yara üzerinden tekrar yeni bir kıl ya da yabancı maddenin girişine engel olacaktır. Ancak gerekli özen gösterilmez ve yara bakımı üstün körü yapılırsa yeni kılların girişine sebebiyet vererek hastalığın nüksetme ihtimali söz konusu olabilmektedir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Pansuman

Ameliyattan Sonra Pansuman Gerekli mi?

Klasik yöntemlerle yapılan tedaviyi takip eden ilk 15 gün istirahat gerekebilir. Ameliyatların iş gücü kaybı yaşatabilmesi gibi ihtiyaç duyulan pansumanlar da iş kaybı yaşanmasına neden olabilir. Klasik, flap ve karidakis yöntemleriyle yapılan tedavilerde dikişler 12-15. günlerde alınarak pansuman uygulamasına son verilir.

Açık bırakma yönteminde ise hasta her ne kadar işine, gücüne ya da sosyal hayatına erken dönebilse de 4-5 ay pansuman gereksinimi duyacaktır. Bunun yanı sıra sık aralıklarla pansuman yaptırmak için sağlık kuruluşuna gidilmesi ekonomik olarak kayıp yaşatabileceği gibi aynı zaman da zaman kaybına da neden olacaktır. Bu gibi dezavantajlar yüzünden açık bırakma yöntemi günümüzde çok daha az uygulanmaktadır.

Modern ve çağdaş yöntemlerde durum oldukça farklı ve avantajlıdır. Mikrosinüsektomi yönteminde pansuman önerilmez. Tedavi 5-10 dakika kadar kısa bir sürede sonlandırılır. Bunun yanı sıra hasta aynı gün işine dönebilir ve istirahat gereksinimi duymaz. Bu yöntemle yapılan tedavide yasaklanan tek şey ilk 72 saat içerisinde banyo yapılmasıdır. 72 saat dolduktan sonra hasta ameliyat yerinde ki bandajı kendisi alarak duşunu rahatlıkla alabilir. Duş sonrasında ameliyat yerini kapatması önerilmez ve kontrol gerektirmez. Dikiş vs. alınmasına gerek yoktur. Bölgenin nemini almak için kalça aralarına kağıt havlu konulması yeterli olmaktadır.

Klasik yöntemlerle uygulanan tedavinin ardından yapılan pansuman sırasında kan ya da alışılmadık bir akıntı gözlemlenirse mutlaka uzmana başvurulmalıdır. Bu meydana gelen akıntı kötü kokuya sahipse iltihaplanmış olabilme ihtimalini yükseltir. İltihaplanma söz konusu ise bu durumda maalesef yara tekrar açılmak zorunda kalabilir ya da yara kendi kendine açılabilir. Her iki durumda da hastalığın nüksetme olasılığı artış gösterecektir.

Açık bırakma yöntemiyle yapılan ameliyatlardan ya da kapalı yapıldığı halde açılması gereken ameliyatlardan sonra pansumanlar her ne kadar sağlık merkezlerinde yaptırılsa dahi hastanın evde kendi kendine bakım yapması da iyileşme hızının artırılmasında büyük rol oynar. Ameliyattan 4-5 gün sonra günde iki defa ameliyat bölgesine duş tutulması veya leğene konan sabunlu suyun ameliyat bölgesine bolca boca edilmesi ile iyileşme süresini normalin yarısına kadar düşürebilir.

Yıkamanın bu olumlu etkisi şu şekilde izah edilebilir; açık yarada % 100 ihtimalle iltihap olur seyrek pansumanlarda iltihap sadece 2 günde bir uzaklaştırılır ve yara nerdeyse sürekli iltihaplıdır sık yıkama işleminde ise iltihapsız dönemler çok daha uzun olur. İltihap yara iyileşmesini olumsuz etkilediği için iyileşme süresi kısalır.

Dren Konulduysa Pansuman Değişiklik Gösterir

Yara içinde ki kanı emmesi için ameliyat bölgesine dren denilen alet konduysa ve bu taburcu sırasında alınmadıysa yara bakımında değişiklikler olur. Pansumanı ameliyat yapan doktorun uygulaması ve uygun zaman da dreni alması gerekir.

Sonuç olarak kıl dönmesi ameliyatlarını araştırırken kaç gün yara bakımı gerektiğini de araştırmalısınız.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon

Enfeksiyon her ameliyattan sonra % 10 civarında rastlanan ve asla istenmeyen bir sorundur. Ameliyat yapıldığı yer dikildiğinde altta kısmi ölü boşluk oluşur, oluşan bu boşlukta bir miktar kan birikir. Biriken bu kanı çekmesi için emici dren konur. Dren konmasına rağmen burada pıhtı birikebilir. Bu pıhtıya mikrop ulaşması sonucu enfeksiyon gelişir.

Enfeksiyon ilerleyerek apseye dönüşür. Bütün apseler gibi boşaltılması gerekir. Boşaltmak için ameliyatta atılan dikişler cerahatın rahatça akması için sökülür.

Bu durumda iyileşme beklenenden daha uzun sürer.

Klasik ameliyatlarda böyle enfeksiyon gelişmesi durumunda iş gücü kaybı iki katına çıkıp 3-4 haftayı bulabilir.
Mikro sinüsektomi yönteminde yaralanma alanı çok küçük olduğu için enfeksiyon gelişse bile hasta işine dönebilir.

Soru & Cevaplar

  1. Merhaba,
    Eylül,2014 te lokal anesteziyle acik kil donmesi operasyonu gecirdim. Bir haftadir agrilarim tekrarladi yavas yavas sislik hissetmeye basladim. Fakat diger operasyondan sonra cektigim pansuman gunleri yuzunden doktora gitmeye cesaret edemiyorum. Ne yapabilirim?
    Op Dr Ergun Aygören
    kıl dönmeniz tekrarlamış ve şimdi apse oluşuyor olabilir.gelirseniz değerlendirip mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi edebiliriz.mikrosinusektomide;yatak istirahati,pansuman gerekmez

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz