Anasayfa / Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi / Kıl Dönmesi nedir, Neden Olur?

Kıl Dönmesi nedir, Neden Olur?

Kıl dönmesi Latince adıyla pilonidal sinüs daha çok 15-25 yaş gurubu genç erkelerde rastlanan bir hastalıktır.Özellikle kıllı ırklarda % 10 dan daha fazla görülebilmektedir.Kadınlarda daha az kıl olması ve bayanların hijyenine daha fazla dikkat etmesi sebebiyle bayan erkeklere oranla çok daha az görülür.

12 erkek hastaya karşılık 1 kadında görülmektedir.Hastaların % 99 unda kuyruk sokumunda çok seyrek olarak göbek ve parmak aralarında görülebilir.

Toplumun bu kadar sık rastlanan hastalık hakkında bilgilendirilmesi görülme sıklığını azaltacaktır,özellikle ailesinde kıl dönmesi olan veya fazla kıllı insanların bölge hijyenine biraz daha dikkat etmesi hastalığın oluşma sıklığını azaltacak en önemli etkendir.

Her hastalıkta olduğu gibi kıl dönmesinde de koruyucu hekimlik önemlidir.

kil-donmesi-nedir-korunma-yontemleri

Kıl Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?

Kıl dönmesinin oluşumunda bir çok görüş olsa da en kabul edileni enseden kalça arasına düşen kılın, vücut kıllarının, elbise tozu gibi yabancı cisimlerin kalçanın sürtünme hareketiyle cildi delip cilt altına girmesi şeklindedir.

Kılın delip doku içine girmesi için 10 saat gerekir kişi bundan daha sık temizlik yapmıyorsa kıl dönmesi olabilir.

Dereceleri

Kuyruk sokumundaki pilonidal sinüsler ilerlemesine göre 1-2-3-4-5 derece olarak sınıflandırılır.1.derece de belli belirsizken 5.derecede hastalık ilerlemiştir ayrı ve uzak noktalardan akıntı olan çıkışlar vardır.Tekrarlayanlar ilerlememiş olsa da 5.derecedir.

Yan etkileri;

Toplumda konuşulan kıl büyür, uzar omur iliği sarar bağırsaklara ilerler gibi sözlerin bilimsel yönü yoktur ve tamamen şehir efsanesi.Yan etkisi zaman zaman apseleşip hastada ciddi ağrıya sebep olması, ilerlemesi dışında yan etkisi yoktur.İlerlerse mikro sinüsektomi veya Bascom gibi ayaktan yapılabilen ameliyatlarla tedavi olma şansı kaybolabilir.

Kıl Dönmesinden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Kuyuruk sokumu bölgesi her banyoda yıkanmalı her tuvalette yukardan dökülmüş olabilecek kıllar temizlenmelidir.Aşırı kıllı insanların o alanlı ayda 2 defa kıl dökücü kremle temizlemesi korunmada etkilidir.Zahmetli olsa da lazer epilasyon da yaptırılabilir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

İlaçla Tedavi

Kıl dönmesi ilaçla tedavi edilemez piyasada pilonol isimli ilaç tedavi ettiğini iddia etmektedir ama bu iddia hastayı aldatmak ve daha kötüsü tedavisini geciktirmekten öteye gidememektedir.

Ameliyatsız tedaviler;Fenol ve gümüş nitrat tedavileri uygulanmaktadır ancak her ikisin de çok erken vakalarda uygulanabilmektedir ve % 70 ler civarında tekrarlamakadır.Aslında gerçek anlamda bir tedavi değildir çünkü kıl yumağı ve giriş deliği çıkarılmamaktadır.

Kıl Dönmesi
Başlangıç evresinde kıl dönmesi görünümü

Ameliyatla tedavi

Kılın giriş deliği ve kıl yumağı net bir şekilde çıkarıldığı için gerçek anlamda tedavidir.Dünyada uygulanan 14 farklı ameliyat vardır.Her ameliyatın avantaj ve dezavantajları vardır.Bu kadar çok ameliyat olmasının sebebi hastalığın düzeyinden ve cerrahların eğitiminden kaynaklanmaktadır.

Cerrah genellikle asistanlığında öğrendiği ameliyatı yapmaya devam eder yeniden bir eğitim almadığı için de yeni tekniklere geçemez.Ameliyata karar vermeden ameliyatlar arsındaki farklar ayrıntılı bir şekilde araştırılmalıdır mesela primer kapatma ameliyatında % 47 oranında görülen tekrarlama ihtimali mikro sinüsektmide % 3 civarında görülür.

http://www.kildonmesi.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz