Anasayfa / Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi / Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatları

Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatları

Bu sayfada okuyacağınız ameliyatlar klasik ameliyatlar sınıfına girmektedir. Bir kısmı büyük oranda terk edilmiş, bir kısmını yapan azalmış ve bir kısmını yana doktor sayısı giderek azalmaktadır.

Kıl dönmesi ameliyat fotoğrafları ve videoları için instagram.com/kil_donmesi hesabını takip edebilirsiniz.

Ameliyatlar çok sayıda olduğu için kısa özetler halinde yazılmıştır, narkoz gerektirmeyen, iş gücü kaybına sebep olmayan, ayaktan uygulanabilen çağdaş ameliyatlar ayrı bir sayfada incelenecektir.

klasik-kil-donmesi-ameliyati

AÇIK BIRAKMA AMELİYATI

Yumağın olduğu ve eğer varsa akıntının olduğu delikleri içine alacak şekilde çok geniş bir cilt parçası kesilerek alınır. Hastalık dar bir alanda da olsa geniş bir alanda da olsa alınan doku miktarı oldukça geniş tutulur. Aslında çıkarılan dokunun % 90 – 95 kadarı sağlıklı ve gereksiz yere çıkarılan dokudur. Kıl dönmesi genellikle 1-2 cm lik yerdedir ama çıkarılan doku 8-15 cm kadardır. Bu kadar geniş bir yaranın kapanması 4-6 ay kadar sürer. Her ne kadar ameliyatı yapan 1-2 ayda kapanır dese de aslında o kadar sürede kapanmayacağını kendisi de bilir.

KARİDAKİS AMELİYATI

Yunan bir cerrahın tarif ettiği ameliyattır, mantık olarak flap ameliyatlarına benzer yani yan taraftan cilt kaydırma ameliyatıdır, D harfi şeklinde kesildiği için D flap ameliyatı olarak da bilinir.. Yan taraftan kaydırılan cilt ayrı bir parça halinde değil hafif kaydırma şeklinde orta hatta alınır.Kıl dönmesini içeren cilt kesisi tam ortadan değil ortanın bir tarafından daha fazla olacak şekilde yapılır ve az kesilen tarafın cildi orta tarafa çekilerek dikilir.

Kıl Dönmesi AmeliyatıKÜRETAJ YÖNTEMİ

Küretaj yani kazıma yöntemi başarısı düşük ameliyatlardandır bu sebeple yaygın bir şekilde yapılmamaktadır. Kıl yumağının üst kısmındaki deri parçası genişçe alınır kıl yumağının olduğu boşluk kıllardan arındırılı çok küçük kaşık benzeri uç kısmı keskin aletle zemin kazınır. Kazınan bu bölge açık bırakılır.Açık bırakma tekniğine benzer bir uygulamadır. Açık bırakma yönteminde sinüs zemindeki temiz dokuya kadar kesilerek çıkarılırken küretaj yöntemide sinüsün arka duvarı olduğu yere bırakılır. Açık bırakmaya tek üstünlüğü sinüsün arka duvarı alınmadığı için daha az kanama olur. Kıl dönmesi ameliyatları içinde en geniş yara bırakılan ve kapanması 3-5 ayı bulan bir yöntemdir.
Flap Yöntemleri
Kaydırılan dokunun şekli ve ilk tarif eden kişinin adı gibi değişik isim ve şekillerde yapılan 8 farklı flap ameliyatı vardır, burada en sık yapılanlar ele alınmıştır.

LİMBERG FLAP (CİLT KAYDIRMA)

İlk defa yapan kişinin adıyla anılan bir ameliyat tekniğidir. Flap ameliyatlarınında ilk tarif edilenidir. Daha sonra çok değişik cilt kaydırma ameliyatları tarif edilmiştir. Resme dikkat edildiğinde aslında sorun 1 cm lik bir alandadır ama ameliyatın tekniği gereği çok abartılı düzeyde kesik yapılmaktadır. Pilonidal sinüsün olduğu alanı alıp yan taraftan cilt çekme ameliyatıdır. Ameliyatın mantığı çıkarılan dokudan sonra cilt dikildiğinde gerginlik olmasını engellemek ve ortaya yan taraftan daha dayanıklı cilt getirmektir. Orta alandan sinüsün olduğu yer baklava dilimi şeklinde çıkarılır sağ taraftan aynı ölçülerde cilt bir kenarı sağlam bırakılıp 3 kenarı kesilerek boş alana dikilir.

MODİFİYE LİMBERG

Modifiye etmek demek küçük değişiklik yapmak anlamına gelir yani ameliyatın aslına sadık kalınır ama bazı uygulamalar değiştirilir. Linberg flep ameliyatı ilk defa yapan kişinin adıyla anılan bir ameliyat tekniğidir. Flap ameliyatlarının da ilk tarif edilenidir. Daha sonra çok değişik cilt kaydırma ameliyatları tarif edilmiştir. Pilonidal sinüsün olduğu alanı alıp yan taraftan cilt kaydırma ameliyatıdır. Ameliyatın mantığı çıkarılan dokudan sonra cilt dikildiğinde gerginlik olmasını engellemek ve ortaya yan taraftan daha dayanıklı cilt getirmektir.

OVAL ŞEKİLLİ FLAP

Flap ameliyatlarının bir çaşididir. Diğer flap ameliyatları gibi yan taraftan cilt kaydırma şeklinde yapılır. Çıkış mantığı şudur;baklava dilimi gibi kesilip kaydırma şeklinde yapılan flap ameliyatlarında kaydırılan cilt parçasının sivri köşesine yeterli kan gidemediğinden köşe kısımlarda çürüme olabilmektedir. Bu tür cilt çürümeleri ciddi sorun olur ve tedavisi oldukça sıkıntılıdır. Oval şekilde yapılan keside köşe olmadığı için cilt çürümesi görülmez.

PRİMER KAPATMA

Sinüsün olduğu yeri keserek alıp direk düz bir şekilde dikme ameliyatıdır. İlk uygulanan ameliyatlardandır ve her cerrahın bildiği bir tekniktir. Kolay uygulandığı için yaygın bir şekilde yapılmaktadır ancak tedavide yenilikleri takip eden cerrahların daha az tercih ettiği bir yöntemdir. Tercih edilmeyişinin en önemli nedeni tekrar ihtimalinin tüm yöntemlerden daha yüksek olmasıdır. Farklı istatistiki veriler olsa da genellikle % 47 ler civarında tekrarı olduğu bilinir.

W FLAP

Diğer flap ameliyatları ile aynı mantıkla yapılır. Hastalıklı bölge genişçe çıkarılır ve yan taraflardan cilt kaydırılır. Temel amaç yanlardaki sağlıklı cildi orta kesime getirmek ve bunu yaparken gerginliğe sebep olmamaktır. Yapılan flap ameliyatlarının en ağıdır çünkü kesilen cilt çok fazladır. Ameliyat sonrası kalacak iz miktarı da buna paralel olarak daha fazla olur. Çok ilerlemiş kıl dönmelerinin tedavisinde tercih edilebilir ancak uygulayan cerrah sayısı çok azdır ve yaygın değildir. W şeklinde kesik yapılır ve bu şekilde bir iz kalır.

YAN FLAP

Pilonidal sinüsün olduğu alanı alıp yan taraftan cilt çekme ameliyatıdır. Değişik şekillerde yapılan flap ameliyatlarından biridir. Yaralanma alanı çok büyük olduğu için çok tercih edilmemektedir. Ameliyatın mantığı çıkarılan dokudan sonra cilt dikildiğinde gerginlik olmasını engellemektir. Orta alandan sinüsün olduğu yer dikdörtgen şeklinde çıkarılır sağ veya sol taraftan aynı ölçülerde cilt kesilerek boş alana dikilir. Gerginliği engelleme yanı sıra daha sağlam bir cilt kaydırılmış olur.

YARI AÇIK BIRAKMA YÖNTEMİ

Açık bırakma ameliyatıyla primer kapatma nın karışımı bir ameliyattır, marsupializasyon ameliyatı denir. Hastalıklı bölge etraftaki geniş sağlıklı doku ile birlikte çıkarılır, oluşan geniş açıklık cildin kesik kenarları kuyruk sokumu kemiğine dikilir her iki tarafta aynı şekilde dikilir ve ortada 1-2 cm açık yer bırakılır. Başarısı düşük ve açık gibi zahmetli bir bakım dönemi olduğu için seyrek yapılan bir ameliyattır. Açık bırakma ve pirimer kapatma ameliyatları gibi ilk tarif edilenlerdendir.

Bu kadar çok sayıda ameliyat tekniği olduğu için size en uygun yöntemi araştırarak bulabilirsiniz. Yönteme karar vermeden çağdaş ameliyat teknikleri olan Bascom ameliyatı, pit picking, sinüsotomi ve mikro sinüsektomi yöntemlerini iyi araştırmalısınız.

3 Yorumlar

  1. N şeklinde flap amaliyat 4 ay önce oldu.
    Bu tekrarladı
    mikro sinüsektomi yöntemini uygulanırmı?
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi uzmanı
    Flep sonrası alt uçta nüks sık görülüyor. Ancak nüks demek için 2 vay daha beklemelisiniz.
    Geçmiş olsun

  2. merahaba hocam 3 yıl önce klaşik yöntemle kıl dönmesi ameliyatı oldum şimdi tekrar etti. mikrosinüsektomi yöntemi ile tedavi olsam tetrar etme olasılığı nedir

    • tekrarın nedeni yöntem değil sizin genel hijyeninize dikkat etmemenizden kaynaklanır.hergün duş alıp iççamaşırınızı değişmelisiniz.tüm sırt bölgesi kıllarını temizlemelisiniz.mümkünse laser epilasyon yaptırmalısınız
      Op.dr.Seher Şirin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz